Pesquisar este blog

quarta-feira, 13 de abril de 2011

2. PRESENTACIÓ DE HISTÒRIES PER VIURE

Històries per a viure és una proposta formativa i espiritual amb un subtítol molt clar: Llegir la Bíblia des de la vida. L'autor es diu Justino Martínez Pérez, missioner combonià abrandat per la Paraula de Déu. Veu com Amòs que hi ha una gran fam d'escoltar la Paraula de Déu (8,11). Vol que la Bíblia sigui coneguda, estimada i viscuda; per això ens llesca, en petits temes, el pa de la Paraula de Déu.

Va néixer a Tierra de Campos, a Villambrán de Cea (Palència) i des de fa tres anys llargs treballa a Catalunya com a missioner al servei de la Paraula de Déu. S'hi ha inculturat aprenent la nostra llengua i mitjançant el seu tarannà obert, talment que ens ha abrandat el nostre cor amb el seu estil d'explicar la Bíblia des de la vida. És membre de l'Associació Bíblica de Catalunya, de l'Associació Bíblica Espanyola i professor del Centre d'Estudis Pastorals, on col.labora en el Departament d'animació bíblica de la Pastoral. Hi aporta la seva experiència de deu anys com a missioner a Amèrica Llatina. Sí, allà en Justino va completar la seva sòlida formació a l'escola dels infants i a la universitat dels pobres.

Com a Amèrica, el podrem trobar en qualsevol «raval de la vida» contant històries bíbliques a tota mena de grups i lluitant per la justícia, per la pau. Així porta l'Evangeli.

A les sabates del Justino hi ha pols de molts camins d'Amèrica: Xile, Lima, Santo Domingo, Buenos Aires, cent llocs de l'immens Brasil...Treballava en la pastoral afroamericana i en els cursos bíblics, en petits grups, en grups enormes i fins i tot per la ràdio.

En Justino porta gravat en el seu cor el rostre de milers d'infants amb els quals el pallasso Pipoca (nom artístic del Justino) es divertia, els ensenyava a somiar i a pregar com Jesús. Les Comunitats Eclesials de Base el van fer apostar per la lectura de la Bíblia des de la vida, pel contacte amb la gent, amb multituds de mainada... Per a tanta feina comptava amb les seves mans, un poema, el rostre dels infants i l'alegria en el cor. Va justificar la seva tornada a Amèrica amb aquest poemet, intitulat En partir:

Jo me'n vaig
per contar històries com Jesús,
que encanten els infants i els adults.
Si vols... Vine!
Seràs feliç.
I molt més... faràs feliços a mil!

El tresor de la Paraula que engendra Vida omple el cor del Justino i abranda els qui treballem al seu costat, amb la seva dèria de treure de les aules la Paraula de Déu i portar-la a la vida de cada dia. Sabem que quan la paraula no habita en nosaltres, com en el cas dels deixebles d'Emmaús, entrem en una situació de di-missió. Només quan deixem que el Senyor ens faci descobrir la Paraula, ens crema el cor, assoleix per a nosaltres sentit l'Eucaristia i retornem a la comunitat reunida al voltant de Jesús ressuscitat. Així passem de la di-missió a la missió. El llibre del Justino té un enfocament vivencial: fa que la Paraula de Déu toqui les persones, els parla al cor, les fa posar-se en camí. Té un horitzó missioner i fa somiar, desperts! Una lectura personal i/o en grup ens farà connectar els relats bíblics amb la vida. Tot fent el camí d'Emmaús redescobrirem la nostra crida a ser servidors de la Paraula acompanyats de Jesús. Amb Ell, esdevindrem Paraula i pa pels camins del nostre món, un món tan conflictiu.

IGNASI RICART
Centre d'Estudis Pastorals

Nenhum comentário:

Postar um comentário